Saturday, January 1, 2011

Cara Letak Facebook Dekat Blog

Hari ni mak ketam nak ajar topik paling senang. Mak ketam baru tau so nak share dengan anak ketam yang belum tau.

Profile badges menyenangkan blogger lain add kita dekat facebook. Tak payah tulis "Add me on Facebook. Email: bla bla bla." Sekarang zaman orang malas nak taip. Click je senang. Dunia di hujung click.






Mula-mula view Profile kita sendiri. Lepas tu scroll bawah sekali lepas tu tengok belah kiri(kita)ada tulis Create a Profile Badge. Click Create a Profile Badge.

Profile ------> Create a Profile Badge







Lepas tu click dekat Edit this badge.







Lepas tu keluar macam ni. Boleh lah edit nak badge menegak ke melintang ke. Boleh edit nak letak status ke nak letak birthday ke nak letak email ke. Semua boleh. Dah puas hati dengan profile badge tu jangan lupa click Save.






Lepas click Save, keluar macam ni. Copy link tu dan paste dekat blog. Cara nak paste dekat blog pula,



Design ----> Add Gadget ------> HTML/JavaScript ------> Paste dekat Content.



Siap!






2 comments:

Aden said...

timekasih ye cikgu...skrg br saye taw nak bwt mcmane..

munster said...

jgn lupa byk2 buat latihan.nak 3 pointer kan *ckp depan cermin*