Wednesday, January 2, 2013

Zaman Aku & Zaman Dieorg.

Selamat bersekolah adik-adik! Pergi sekolah dengar cakap cikgu tapi kadang2 nak nakal ikot kawan buat aktiviti nakal pun boleh. Hihi make sure homework siap. Kalau tak siap esok pergi sekolah awal sikit senang nak tiru meniru. Hewhew

Kalau nak banding zaman sekolah aku dengan zaman sekolah orang lain, mestilah aku cakap zaman sekolah aku paling best heaven awesome! Hihi sebab....


Pertama: Orang lain paling bangga pergi sekolah pakai kasut baru, aku dulu paling malu nak pergi sekolah pakai kasut baru. Sebab kawan-kawan aku semua tak ada kasut sekolah baru dan warna kasut sekolah dieorg ialah kelabu. Kesian kan. Tapi dieorg semua baik. 

Kedua: Kalau pergi makan dekat kantin, selalu tak ada tempat duduk. Bukan sebab aku kena buli tapi sebab lebih separuh kerusi dah dipenuhi dengan tahi ayam. Bau jangan cakap. Peliknya aku boleh pergi kantin tu hari-hari makan bihun goreng sebelah tahi ayam dengan selamba. Gelak-gelak dengan kawan-kawan. Tak pandai komplen langsung. Mak ayah pun semua tak bising.

Ketiga: Sekolah aku ada sudut bacaan yang open air. So lepas rehat ke kalau ada masa lebih, aku dengan kawan-kawan aku akan duduk situ sambil baca buku. Uniknya buku dekat sini kulit dah tertanggal. Muka surat dah hilang. Ada yang page dah terkoyak tinggal separuh. Tapi tak pernah jemu duduk buang masa dekat situ. Boleh dikatakan semua buku dekat situ aku dah baca.

Keempat: Walaupun kawan-kawan aku kebanyakkannya anak pegawai bank dan pegawai kerajaan, kitaorg tak pernah pulaukan anak nelayan ke anak peniaga pasar ke. Boleh duduk satu meja cerita semalam mak masing-masing masak apa. Makin lama makin ramai ahli kumpulan kitaorg :)

Kelima: Hari first aku pergi sekolah aku tak menangis langsung dan mak ayah aku tak tunggu dekat luar pun dan aku tak kesah pun. Sebab hobi aku dari kecik 'teropong' orang. Paling senang cakap aku suka perhati kelakuan orang yang aku baru kenal. Hihi

Keenam: Kelas aku dulu ialah sebuah kelas berasaskan papan. Dinding dan lantai semua papan. Nak masuk kelas kena panjat tangga. Meja dan kerusi pula berasakan kayu. Goyang-goyang dan berlubang pulak tu. Kalau tulis tak lapik dengan buku, memang akan berlubang lah kertas kau. Tak menangis langsung pergi kelas. Tak rasa horror langsung pergi kelas. Tak tau pun erti panas tghari belajar dalam kelas papan. Yang tau ketawa dan ketawa :')

Ketujuh: Pergi sekolah dan balik sekolah tak pernah jalan kaki tapi aku naik beca pergi dan balik sekolah. Yes BECA. Tak pernah komplen tapi lagi suka sebab pergi dan balik dengan kawan baik a.k.a jiran. Paling ditunggu time balik sekolah. Nyanyi2 dalam beca sambil kacau Pak Cik Usop. Mengada sikit mintak Pak Cik Usop berhenti sekejap beli keropok lekor. Hihi

Sekarang ni kalau aku tanya kawan-kawan sebaya aku, semua cerita sekolah dieorg best ade taman permainan, meja cantik2 tak berlubang mcm meja aku, duduk dalam kelas dinding batu, pergi dan balik sekolah naik bus.

Walaupun sekolah aku serba kekurangan, aku tetap sayang gila gila nak mati dengan sekolah dan semua kawan sekolah aku. Aku tak pernah malu nak cerita mcmana sekolah rendah aku dulu. Sebab aku rasa happy dengan kawan-kawan dan enviroment dekat situ.

Aku tak pernah komplen kelas aku papan kena naik tangga. Tak pernah komplen meja aku berlubang. Tak pernah komplen aku makan sebelah tahi ayam. Tak pernah komplen aku kena naik beca pergi dan balik sekolah. Semua tak pernah.

Bezanya zaman aku dengan zaman sekarang, zaman sekarang semua nak komplan even kena rotan cikgu mak ayah cepat gila naik angin report saman sana sini. Itu satu hal. Sekolah pulak dengan keracunan makan la apa lah. Aku dulu makan sebelah tahi ayam tak pernah pulak kena keracunan makanan. 

Apa pun aku rasa semua pihak kena tau tanggungjawab masing-masing. Macam aku sebagai student dan anak, aku tau kalau aku komplen dengan mak ayah aku, aku yang kena marah balik. 

Aku rasa masing-masing kena bersyukur. Itu je. 


Ok. Bye!








Thursday, October 25, 2012

Kalau Saya Lelaki

Kalau saya lelaki...

1. Saya akan selalu pakai topi lepas tu keluarkan rambut depan dan tepi.    Budget korea.

2. Saya akan selalu pakai baju warna merah. Sebab warna merah nampak 'hot'. Pffftttt

3. Saya akan lipat lengan baju kemeja sampai siku.

4. Saya suka bersukan sebab saya rasa handsome bila berpeluh. Perempuan mesti nampak saya seksi :p

5. Saya bercita-cita jadi akauntan. Lelaki terror bermain dengan nombor nampak handsome.

6. Saya akan jalan pegang tangan emak saye supaya ramai perempuan cair *niat dah lari*

7. Saya nak isteri saya duduk rumah jaga anak dan pakai comel comel dan  pandai masak dan pandai drive.

8. Saya tak nak susah kan isteri untuk bekerja. Biar dia jaga rumah dan anak.

9. Saya akan pergi melancong dengan isteri bila anak anak semua dah masuk universiti.

10. Sebenarnya semua tu ciri ciri lelaki idaman saya.


Hewhewhew. Bye!

Wednesday, May 2, 2012

Friday, December 9, 2011

Tagged Post.

Di tag oleh Shapini, classmate masa dekat Lendu dulu.budak comel yang suke breakfast minuman berkarbonat macam Coke and Pepsi. Manusia yang paling tak sayang usus-usus perut sendiri.Hihihihi



1. Sila describe diri kamu dalam satu perkataan.
Saya pemakan chocolate dan ice cream yang tegar :)


2. Kalau diberi pilihan, negara mana kamu mahu duduk?WHY?
London sebab nak tengok betul ke London Bridge is falling down?

3. Zaman umur berapa tahun 1st crush kamu? Pernah confess kat orang tu tak? cuba cerita sikit =)
Kindergarten. Hihihi tak ingat nama.

4. Apa perkara yang paling kamu ingat dalam hidup?(x kisah la baik ke buruk)
Pakai braces. Zaman turun dan naik nya hidup.


5. Agak2 kamu start berjalan umo berapa tahun?(jalan pendek dan jalan panjang--->hah?)
Ask my mama then :)


6. Nak jugak tahu family kamu besar ke kecil? sila perkenalkan.
Baba, Mama & Along(sister). Kecil dan comel.kehkeh


7. Benda paling pelik di dunia ni yang kamu pernah tengok?
Semua benda baru jumpa dianggap pelik macam makan meggi dengan budu :p


8. Saya ini siapa bagi kamu? Macam mana ye kita jumpa?
Classmate. Of course in the class at Lendududududu :)


9. Quote yang kamu pegang dan dari mana asalnya?
I have too many favourite quote. That is why I am addicted to twitter. Hihihi


10. Siapa orang femes yang kamu pernah jumpa?
Artis dikira famous eh?Tiz and Zahiril Adzim.


11. Hadiah birthday paling best yang kamu pernah dapat?
Digital camera :')

Tuesday, November 15, 2011

Hihihi


Tik tik tok tok raindrops fall.digi digi bob bob to the sound

Sunday, August 28, 2011

Sorry I Did Not Mean It!










BMW : Brings Me Women

LEXUS : Luxury EXports to United States

FORD : For Only Romantic Drivers

HYUNDAI : Hope You Understand Nothing's Drivable And Inexpensive

VOLVO : Very Odd Looking Vehicular Object

PORSCHE : Proof Of Rich Spoiled Children Having Everything

KIA : Kills In Accidents

TOYOTA : The One You Only Trust Always

PROTON : Powerwindow Rosak Oooh Tidaaakkk Ohhhh Noooooo!








Saturday, August 27, 2011

Nidji - Laskar Pelangi




Lagu lama baru dengar. Everybody starts from being hopeless. Hihi coverline.