Wednesday, November 24, 2010

Cara paling senang edit blog (Versi ketam ajar anak berjalan)

Ibarat ketam nak ajar anak berjalan. Mari anak ketam yang diberi nama Teratai sebab lahir bawah lindungan bunga Teratai di bawah cahaya matahari pada pukul tujuh pagi ditemani katak-katak disekeliling bunga Teratai. Dah cukup dewasa sila kiss mana-mana katak sebab salah seekor itu adalah anak sultan Johor eh ke nak anak sultan Kelantan? Pilih Lily pilih!



Nota kepala:Sila click gambar untuk lebih jelas.







Okay mula-mula log in lepas tu keluar screen macam ni pergi dekat Design macam yang dalam bulat merah tu. Lepas tu nextttt





Keluar screen macam ni . Sila pergi click dekat Template Designer. Macam yang dah bulat merah tu. Okay lepas tuuuu







Keluar macam ni. Haaa sebelum keluar macam ni akan keluar screen warna hitam jangan cuak. Tunggu je sampai keluar screen macam ni. Lepas tu click dekat Templates. Keluar macam-macam pilihan templates. Pilih-pilih! Selesai pilih...Nextttt









Lepas tu click dekat Background. Dekat sini boleh pilih macam-macam background cantik-cantik. Bersedia untuk rambang mata dan teruja!









Sila click dekat Background image untuk pilih background. Ada macam-macam jenis background image macam Food & Drink, Nature, Shopping, etc. Contoh nak pilih dari jenis background Transparent, click dekat Transparent lepas tu click dekat mana-mana yang berkenan. Dekat bawah tu ada tunjuk contoh bila dah di apply dekat blog. Faham tak faham tak?










Contoh lagi kalau nak dari background Food & Drink sebab food food food kan sedap kan. Pilih background spoon & fork tu. Click dekat spoon & fork lepas tu keluar lah contoh dekat bawah tu. Cepat pergi try and error!







Kalau nak background sendiri tak mahu background yang sedia ada ni pun boleh upload gambar yang nak dijadikan background. Click dekat Upload image tu untuk upload gambar. Nanti boleh tengok preview sesuai tak dengan blog. Faham faham?









Dah siap pilih background cantik-cantik sampai dan rambang mata, click dekat Layout pula. Sini senang je click dan click je preview macam biasa ada tunjuk dekat bawah. Body layout tu untuk pilih nak letak About Me & etc dekat mane. Kiri ke kanan ke kiri sahaja ke atau kanan sahaja. Footer layout tu untuk bahagian bawah blog. Adjust width tu untuk kebesaran blog. Boleh adjust nak besar mana. Nak besar besar ke kecik kecik ke haaa boleh boleh! Semua boleh tak ada yang tak boleh.









Dah siap pilih besar kecik semua, sila click Advanced. Dekat sini boleh pilih nak tulisan dalam blog warna ape semua. Dekat sini kena try & error sendiri. Contoh macam biasa ada tunjuk dekat bawah. Faham tak faham tak. Annoying gila asyik tanya faham tak faham tak.









Dah siap try & tiada error dan dah habis puas hati, click APPLY TO BLOG untuk di applykan ke blog!









Lepas tu click View Blog untuk tengok hasil yang sebenarnya selepas berhempas pulas pulas buah pulasan.









Dapat hasil buah pulasan selepas penat berhempas pulas memulas. Kalau tak cantik boleh edit lagi sampai cantik dan puas hati. Cepat cepat pergi try anak ketam!










4 comments:

terataiflowerz said...

baik la munirah @ munster..teratai dh phm...trime kasih mak ketam...anak ketam hargai..hihihi

The Blogger said...

wakakaka..
anak ketan anak ketam..
pasal ko lah anak ketam, makcik ketam nih pun sibuk2 nk wat blog..heh..

same2 lah kite m'blogging..yayyy

munster said...

ahahaha yeaaayyyy!

Anonymous said...

Pikir saya akan komentar dan mengatakan tema rapi, apakah Anda membuatnya sendiri? Benar-benar luar biasa!